καμπανακι για ελλαδα
«Καμπανάκι» για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα χτυπούν 16 ειδικοί
Κορυφαίοι οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της ΕΕ μιλούν στα «ΝΕΑ» για την επόμενη ημέρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας
Στις 21 Αυγούστου, θα ξημερώσει μία καινούργια ημέρα, σ΄ ένα διαφορετικό τοπίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση πανηγυρίζοντας για το τέλος των μνημονίων. Η εικόνα όμως είναι εντελώς διαφορετική, όπως διαμηνύουν 16 ειδικοί που μιλούν στα «ΝΕΑ», στέλνοντας μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «κάθε λάθος μήνυμα, κάθε πολιτική επιπολαιότητα θα έχει κόστος».
Ουλρίκε Χέρμαν: «Η Ελλάδα στην ευρωκρίση τροφοδότησε αρκετούς μυθούς. Τώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο μύο, η χώρα έχει διασωθεί! Στις 20 Αυγούστου εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας , μετά οι Έλληνες πρέπει να χρηματοδοτηθούν μόνοι τους. Η ευκρωκρίση τελείωσε. Δύο δεδομένα επαρκούν για να καταρρίψουν αυτό το μύθευμα. Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη – πρέπει όμως να πληρώςσει ττα υψηλότερα επιτόκια για τη διανειοδότησης από τράπεζες. Αλλά μία χώρα μπορεί να χρηματοδοτείται με υψηλά επιτόκια μόνον όταν έχει και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» αναφέρει η βασική αρθογράφος της αριστεράς εφημερίδας του Βερολίνου «Tageszeitung».
Ντιέγκο Φουζάρο: «Ο Τσίπρας είναι δύσκολο να αξιολογηθεί. Την πρώτη φορά φάνηκε να είναι ο ήρωας ενάντια στον καπιταλισμό, ο ήρωας ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον Βαρουφάκη. Στη συνέχεια μετατράπηκε, όμως, σε υπάλληλο του καπιταλισμού και έγινε υπηρέτης της ΕΕ», σημειώνει ο διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Ιστορίας.
Κριστιάν Χιμένες: «Δεν θα μπορέσουμε να πούμε πως η υπόθεση του χρέους έχει διευθετηθεί μακροπρόσθεσμα παρά μόνο αν τα μέτρα που υιοθετούνται διατηρηθούν και τα ίδια μακροπρόθεσμα, προσβλέποντας στην επιστροφή ενός καλού επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης ώστε να περιοριστεί το κοινωνικό άχθος» λέει ο πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Diamant Bleu Gestion.
Έλι Κοέν (Οικονομολόγος): «Οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,2% έως το 2060 και της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι ρεαλιστικές».
Μάριο Σεντένο (πρόεδρος του Eurogroup): «Η Ελλάδα θα πρέπει στη νέα φάση που εισέρχεται από αύριο, να εξετάζει διεξοδικά και σε συνεννόηση με τους δανειστές την προσαρμογή υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή νέων πολιτικών».
Ντάνιελ Γκρος: «Για την Ελλάδα και την οικονομία της τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει με το τέλος του μνημονίου. Η χώρα βρίσκεται ουσιατσικά στον ίδιο μηχανισμό όπως ένα πρόγραμμα, αυτή τη φορά εξαιτίας των ρυθμίσεων για το χρέος» αναφέρει ο διευθυντής του think tank των Βρυξελλών CEPS.
Νικολά Βερόν: «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα ώστε να ενισχύσει τη διεθνή φήμη της πριν δανειστεί από τις αγορές» υπογραμμίζει ο αναλυτικής του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson.
Πιερ – Αντρέ Μπουίγκ: «Από το 2010, εν όψει αυτής της οικονομικής κατάρρευσης και προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν όλες τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα» σημειώνει ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γκαμπριέλ Κολέτις: «Η χώρα θα βρίσκεται εφεξής στο έλεος των αγορών και θα πρέεπι να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια από εκείνα που απαιτούνταν από αυτήν στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που λήγει» λέει ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης.
Σιρίλ Ντιπόν: Τα διάφορα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα, τα οποία αναπτύχθηκαν με τους ευρωπαίους εταίρους της και των οποίων τα δύσκολα μέτρα εφαρμόστηκαν με την πάροδο του χρόνου , ήταν εξαιρετικά οδυνηρά για όλα τα στρώματα του πληθυσμού» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Thales στην Ελλάδα.
Μισέλ Σαπέν (τέως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) :«Το θέμα του χρέους θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πολύ νωρίτερα και οι συμφωνίες να είχαν υπογραφεί πολύ γρηγορότερα».
Αλέξανδρος Κρητικός: «Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν εμπιστεύονται ούτε τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε την επόμενη, ούτε τη μεθεπόμενη… Για 50 συναπτά έτη θα διαρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας – άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία. Αυτό απέχει επίσης παρασάγγας από την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στην Ελλάδα» λέεει ο διευυντής Μελετών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας DIW του Βερολίνου.
Πάνος Τσάκογλου (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Αντίθετα από άλλες χώρες της ευρωζώνης που μετά την έξοδο από τα δικά τους μνημόνια κατέγραφαν ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών αλλά και των διεθνών οίκων, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι ήταν ο χαμηλότερος στην ΕΕ και στα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακός».
Δημήτρης Βαγιάνου: «Η ύφεση που βίωσε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ήταν από τις βαθύτερες και μακροβιότερες στην παγκόσμια ιστορία», σημειώνει καθηγητής Χρηματοοικονομικών στη London School of Economics.
Ζολτ Ντάρβας: Θεωρώ μάλλον απίθανο να επιτευχθεί βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές. Αναμένω ότι τα προβλήματα θα εμφανισθούν σε περίπου 3-5 χρόνια από τώρα, διότι η ελάφρυνση του χρέους που παρέχεται στην Ελλάδα δεν λύνει το πρόβλημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel.
Μιχάλης Βακαλούλης: «Η κοινωνία διαισθάνεται ότι δεν υπάρχει μεταμνημονιακό happy end» σημειώνει ο καθηγητής.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου