τραπςζικος τομεας


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Τετάρτη, 12-Σεπ-2018 12:04

Πρώτο μεταμνημονιακό "τσεκ - απ" για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα

3






Πρώτο μεταμνημονιακό "τσεκ - απ" για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα
Της Νένα Μαλλιάρα
Το πρώτο μεταμνημονιακό "τσεκ - απ" των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, αναμένεται σήμερα από τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών" (το απόγευμα) και σε πολιτικό επίπεδο αύριο Πέμπτη, με έμφαση στον απολογισμό της πορείας του εξωδικαστικού μηχανισμού, των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και την εξέλιξη των πλειστηριασμών.
Ο έλεγχος της πορείας των τραπεζικών μεταρρυθμίσεων που γίνεται υπό την πίεση της ταχείας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενόψει της υποβολής ανοδικά αναθεωρημένης στοχοθεσίας από τις τράπεζες, αφορά στατιστικά στοιχεία και στόχους που εκτείνονται και στην πορεία μεταρρυθμίσεων όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας και η Διαμεσολάβηση. Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκονται ο εξωδικαστικός, ο νόμος Κατσέλη και οι πλειστηριασμοί – θέματα Δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για τα τρία κομβικά εργαλεία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, τα οποία βρίσκονται πλέον σε ολοκληρωμένη μορφή και καλούνται να παράξουν αποτελέσματα με γεωμετρική πρόοδο.
Από τα τρία εργαλεία, μέχρι στιγμής έχουν τρέξει περισσότερο οι πλειστηριασμοί, με 830 πλειστηριασμούς να είναι ήδη προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα και 17.408 να έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. 
Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη που κάνουν πολύ αυστηρότερο το πλαίσιο εισδοχής στον νόμο ώστε να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα εφαρμοστούν στην πράξη από τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι τράπεζες έχουν κάνει ήδη προεργασία ώστε να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις δανείων 17 δισ. ευρώ και η στόχευσή τους είναι για ταχείες ανακτήσεις οφειλών από όσους δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι τελευταίοι αυτοματισμοί που ήταν αναγκαίοι για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στο εργαλείο ώστε να δοθεί κίνητρο σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να το χρησιμοποιήσουν, ολοκληρώθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου. 
Μέχρι σήμερα, πολλές επιχειρήσεις, εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης ή και παραπληροφόρησης από τους συνεργαζόμενους συμβούλους τους, απέφευγαν να αιτηθούν ρύθμιση των χρεών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η βασική παρανόηση είναι ότι η ένταξη στον μηχανισμό απαιτεί από την επιχείρηση να έχει κερδοφορία στην τελευταία ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.
Ωστόσο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός απευθύνεται στις ζημιογόνες επιχειρήσεις και θα ήταν παράλογο να απαιτεί κερδοφορία. Αυτό που ζητείται από τις επιχειρήσεις ως προϋπόθεση για την ένταξή τους είναι θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε 2 από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. 
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό είναι, εξαιρώντας τα χρέη της, να παρουσιάζει περισσότερα έσοδα από έξοδα στις προαναφερόμενες εναλλακτικά χρήσεις. Στην περίπτωση που τα έξοδα εμφανίζονται υψηλότερα από τα έσοδα, η επιχείρηση και πάλι θα μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας – μέτοχος αποδεικνύει ότι κάλυψε τα επιπλέον έξοδα με χρήματα από την τσέπη του. Τα παραπάνω δίνουν τον ορισμό μιας επιχείρησης που μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη και άρα έχει νόημα να επιδιώξει ρύθμιση των χρεών της ώστε να οδηγηθεί, χωρίς το βάρος αυτών, και πάλι στην κερδοφορία. Επομένως, οι επιχειρήσεις και οι οικονομικοί σύμβουλοί τους δεν πρέπει να συγχέουν τα φορολογητέα κέρδη με τα θετικά αποτελέσματα και την θετική καθαρή θέση που ζητά ο νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού για να συμπεριλάβει μία υπερχρεωμένη επιχείρηση.
Στο διάστημα από 3/8/2017 μέχρι 7/9/2018 (57 εβδομάδες λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού), από 5/2/2018 – 7/9/2018 (31 εβδομάδες που ο μηχανισμός είναι σε ισχύ για ρυθμίσεις χρεών ελευθέρων επαγγελματιών) και 27/6/2018 – 7/9/2018 (10 εβδομάδες λειτουργίας για τη ρύθμιση χρεών αγροτών), έχουν παραχθεί τα εξής αποτελέσματα:
Από τις επιχειρήσεις, 35.405 ξεκίνησαν τη διαδικασία, 7.379 πέρασαν το στάδιο της επιλεξιμότητας, 1.487 υπέβαλαν αιτήσεις διαπραγμάτευσης (468 διμερή διαπραγμάτευση, 1.019 διαπραγμάτευση με περισσότερους πιστωτές), 629 επιχειρήσεις πήραν βεβαίωση πληρότητας και 380 ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με πολλούς πιστωτές. Μέχρι στιγμής, 70 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ρυθμίζοντας επιτυχώς τα χρέη τους.
Από τους ελεύθερους επαγγελματίες, 15.890 ξεκίνησαν τη διαδικασία, 9.486 πέρασαν το στάδιο επιλεξιμότητας, 1.972 υπέβαλαν αίτηση, ενώ από αυτές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 163 με χρέη προς ΑΑΔΕ και 155 προς ΚΕΑΟ (συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές). 
Όσο για τους αγρότες, 778 ξεκίνησαν τη διαδικασία, 556 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, 65 αιτήσεις υποβλήθηκαν και 4 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη ρύθμιση προς ΑΑΔΕ και 3 προς ΚΕΑΟ (συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

κανακαρια

mixanologiki meleti