σπετσες
Καρνάγια
Ο όρος “καρνάγιο” έχει την ίδια ρίζα με τον όρο
‘καρένα’ (ιταλικής προέλευσης) δηλαδή το μέρος του πλοίου που είναι κάτω
από το νερό, τη γάστρα. Εκεί κολλάνε φύκια και κοχύλια που πρέπει να
καθαρίζονται. Τα έφερναν στα ρηχά νερά της ναυπηγικής ζώνης, τα γέρνανε
στο πλευρό τους και τα ‘καρενάριζαν’. Άρα όταν μιλάμε για ‘καρνάγια’
εννοούμε τους χώρους όπου ναυπηγούν και επισκευάζουν παραδοσιακά ξύλινα
σκάφη. Άλλος όρος που χρησιμοποιείται γι’ αυτούς τους χώρους είναι ο
“ταρσανάς” (από το arsenale, ναυπηγείο για πολεμικά πλοία). Άρα αυτοί οι
δυο όροι αφορούν “ναυπηγεία” παραδοσιακού τύπου.
Τα καρνάγια στις Σπέτσες
Η ιστορία των Σπετσών είναι συνυφασμένη με τη
ναυτική τους παράδοση. Από το μέσα του 17ου αιώνα οι Σπετσιώτες στρέφουν
προς τη θάλασσα το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Από τα τέλη του 18ου
αιώνα οι Σπετσιώτες ασχολούνται εντατικά με τη ναυτιλία και σταδιακά
αποκτούν ναυτική και εμπορική δύναμη και αξιόλογο πλούτο. Τα ιστιοφόρα
πλοία τους διασχίζουν όλες τις θάλασσες από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τον
Ατλαντικό. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτά τα πλοία ναυπηγήθηκαν
στους ταρσανάδες / καρνάγια των Σπετσών. Το 1868 τα καρνάγια των Σπετσών
κατατάσσονται δεύτερα σε ναυπηγήσεις μετά την Σύρο.
Οι ταρσανάδες ήταν μακρόστενα κτίσματα με ημικυλινδρική θολωτή στέγη και ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Πρώτοι οι Σπετσιώτες κατασκεύασαν τα πλοία που ονομάστηκαν «λατινάδικα» και «σαχτούρια» και από το 1810 περίπου μεγάλα και γρήγορα σκάφη διαφόρων τύπων, τα οποία υπερείχαν από τα πλοία των άλλων ελληνικών νησιών. Τα άφθονα πεύκα του νησιού τους έδωσαν τη δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων μεγάλης χωρητικότητας, στέρεα, ανθεκτικά και ικανά να μεταφέρουν μεγάλα φορτία εμπορικών ειδών. Οι ταρσανάδες του Παλιού Λιμανιού παρουσιάζουν αδιάκοπη δραστηριότητα εκείνη την εποχή και είναι σε ακμή έως και τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια κάνοντας τις Σπέτσες για πολλά χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά κέντρα της Ελλάδος.
Χαρακτηριστικό πλοίο ήταν η Πλειάς (Παλιά ή Παλιάτσα) του Χατζηανάργυρου που καθελκύστηκε το 1797 ήταν τρικάταρτο και είχε μήκος 29 πήχεων και χωρητικότητα 9000 κοιλών Κωνσταντινούπολης.
Οι ταρσανάδες ήταν μακρόστενα κτίσματα με ημικυλινδρική θολωτή στέγη και ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Πρώτοι οι Σπετσιώτες κατασκεύασαν τα πλοία που ονομάστηκαν «λατινάδικα» και «σαχτούρια» και από το 1810 περίπου μεγάλα και γρήγορα σκάφη διαφόρων τύπων, τα οποία υπερείχαν από τα πλοία των άλλων ελληνικών νησιών. Τα άφθονα πεύκα του νησιού τους έδωσαν τη δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων μεγάλης χωρητικότητας, στέρεα, ανθεκτικά και ικανά να μεταφέρουν μεγάλα φορτία εμπορικών ειδών. Οι ταρσανάδες του Παλιού Λιμανιού παρουσιάζουν αδιάκοπη δραστηριότητα εκείνη την εποχή και είναι σε ακμή έως και τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια κάνοντας τις Σπέτσες για πολλά χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά κέντρα της Ελλάδος.
Χαρακτηριστικό πλοίο ήταν η Πλειάς (Παλιά ή Παλιάτσα) του Χατζηανάργυρου που καθελκύστηκε το 1797 ήταν τρικάταρτο και είχε μήκος 29 πήχεων και χωρητικότητα 9000 κοιλών Κωνσταντινούπολης.

Είδη ξύλινων πλοίων που ναυπηγήθηκαν στους ταρσανάδες των Σπετσών
Μπρίκι ή Βρίκι ή πάρωνας




Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάστηκαν στην
Ελλάδα πολλά ξύλινα σκάφη με βάση τα πρότυπα των σιδερένιων πλοίων που
δραστηριοποιούνταν στην Αμερική.
Λατίνι


Βασική του παραλλαγή θεωρείται το μισολάτινο (το πανί έχει τραπεζοειδές σχήμα και δεν προεξέχει από το κατάρτι).
Παραλλαγή του θεωρείται επίσης και η ιστιοφορία όπου με λατίνι ή μισολάτινο το σκάφος έφερε και δεύτερο ιστό στην πρύμνη, με μετζάνα (μικρό τριγωνικό πανί).
Τέλος από κάποιους ως μία ακόμα παραλλαγή, θεωρείται και η ιστιοφορία «πέννα» (μεγάλο τρίγωνο πανί εξαρτημένο επάνω στο κατάρτι).

H ναυπήγησή τους είναι δύσκολη και τα κατασκεύαζαν ειδικοί ναυπηγοί. Το τρεχαντήρι είναι σκάφος με πλώρη που σχηματίζει έντονη καμπύλη. H πρύμνη του είναι οξεία και απολήγει σε κεκλιμένη ευθεία. Από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα η μορφή του δεν έχει υποστεί σοβαρές μεταβολές.
Το τρεχαντήρι, με το μεγάλο πλάτος σχετικά με το μήκος του (μήκος : πλάτος 3:1), το σχήμα της πλώρης και της πρύμνης του όπως και το σχήμα της γάστρας του, που διαμορφώνεται από τα στραβόξυλα, αποτελεί ένα από τα θαλασσινότερα Eλληνικά σκαριά.
Αποτελούσε μονοκάταρτο η δικάταρτο ιστιοφόρο. Όταν είχε ιστιοφορία σακολέβας το τρεχαντήρι ονομαζόταν σακολέβα.
H ιστιοφορία του υπήρξε από τις μεγαλύτερες της εποχής και από αυτό εξηγείται και η μεγάλη του ταχύτητα. Για να διατηρήσουν το μέγεθος αυτό της ιστιοφορίας αναγκάζονταν να το σαβουρώνουν με χαλίκια η σίδερα (να τοποθετούν σαβούρα -η έρμα- εσωτερικά κατά μήκος της καρένας). Το τρεχαντήρι δεν έχει ιστορικό ναυαγίου και έβγαινε με οποιαδήποτε θάλασσα. Τα πρώτα τρεχαντήρια ήταν μικρά, έφταναν τους 3 τόνους φορτίο. Αργότερα εμφανίστηκαν μεγαλύτερα που έφτασαν τους 30-40 τόνους εκτόπισμα.

Οι Σαϊτιές ή Σαίτες ήταν ένας τύπος λατινάδικου
και διέφεραν διότι είχαν στο πλωριό κατάρτι σταυρώσεις. Στην αρχή
ξεκίνησαν ως κωπήλατα σκάφη και ήσαν πολύ γρήγορα. Στα Μικρασιατικά
παράλια τις έλεγαν σάικες και τις μεγάλες, σαν καράβια που ήταν,
καραβοσαϊτιές ή καραβοσαίτες.
Οι πρώτες καραβοσαϊτιές στην Ελλάδα, ναυπηγήθηκαν στην ΥΔΡΑ το 1787. Ειδικά για την Σάϊτα ήταν ένας παλαιός τύπος, μικρό σκάφος με πολύ υψωμένα τα άκρα, δύο ιστούς, το μεγάλο και τον επίδρομο, χωρίς ακάτιο και χωρίς φώσωνες. Οι πρώτες Σαίτες έφθαναν τους 40 τόννους, ενώ αργότερα έφθαναν και τους 100-120 τόνους. Με καραβοσαίτες ταξίδευαν οι νησιώτες μέχρι και το Γιβραλτάρ αλλά και πέρα απ' αυτό.
ΒαρκαλάςΟι πρώτες καραβοσαϊτιές στην Ελλάδα, ναυπηγήθηκαν στην ΥΔΡΑ το 1787. Ειδικά για την Σάϊτα ήταν ένας παλαιός τύπος, μικρό σκάφος με πολύ υψωμένα τα άκρα, δύο ιστούς, το μεγάλο και τον επίδρομο, χωρίς ακάτιο και χωρίς φώσωνες. Οι πρώτες Σαίτες έφθαναν τους 40 τόννους, ενώ αργότερα έφθαναν και τους 100-120 τόνους. Με καραβοσαίτες ταξίδευαν οι νησιώτες μέχρι και το Γιβραλτάρ αλλά και πέρα απ' αυτό.

Η πρύμνη του Βαρκαλά σταματά απότομα σε ένα ξύλινο επίπεδο το οποίο βρίσκεται σε εγκάρσια θέση ως προς τον άξονα του σκάφους. Το ξύλινο αυτό επίπεδο ονομάζεται «τάκος» ή «καθρέπτης» και εκτός από κατακόρυφη θέση που τον βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις, κατασκευάζονταν και με μία μικρή κλίση προς τα πίσω.
Το στοιχείο του «τάκου» στην πρύμνη του Βαρκαλά, εξασφάλιζε στο σκάφος αυτό πλατύτερο κατάστρωμα στην πρύμνη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Ελληνικά παραδοσιακά σκάφη της εποχής. Παλαιότερο χαρακτηριστικό του "καθρέφτη" αυτού, ήταν να φέρει διάφορες ανάγλυφες διακοσμήσεις με συνήθως γεωμετρικά σχήματα - θέματα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Βαρκαλά ήταν το ίσιο και λοξό προς τα εμπρός πλωριό ποδόσταμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κατασκευάζονταν και με διάφορες άλλες παραλλαγές ανάλογα με την τοποθεσία κατασκευής τους.
Στις Σπέτσες είχε κατασκευαστεί προπολεμικά ένας Βαρκαλάς χωρητικότητας περίπου 250 τόνων.
Η συνήθης ιστιοφορία τους, ήταν όπως αυτή των δίστηλων Τρεχαντηριών και Περαμάτων, δηλαδή αυτή της "Μπρατσέρας" και αργότερα αυτή του "Ραντοψάθι". Τροποποίηση δηλαδή της ιστιοφορίας ("Μπρατσέρας") του πρυμνιού ιστού σε "μπούμα-ράντα". Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείτο κυρίως ως γενικό μεταφορικό-εμπορικό και για αυτό τους βρίσκουμε σε αρκετά μεγάλα μεγέθη. Σήμερα, δυστυχώς συναντάμε μόνο μικρούς «Βαρκαλάδες» ή «παπαδιές» όπως έτσι αποκαλείται κάθε σκάφος με "καθρέφτη".
Τύπος σκαριού, μοναδικού στο είδος του, που καθιέρωσε ο Σπετσιώτης ξυλοναυπηγός Στέλιος Στυλιανός, αποτυπώνοντας το σχέδιό του στο χαρτί αντιγράφοντας πλοία που είχαν κατασκευαστεί στην Αμερική.
Καρνάγια
Στην περιοχή του Παλιού Λιμανιού και με κατεύθυνση προς αυτό ο επισκέπτης συναντά τα ακόλουθα καρνάγια / ταρσανάδες:
• Ευάγγελου Κομπόγιωργα (παλαιό καρνάγιο Κωστή Πετρούτση, δίπλα στο εστιατόριο «Μουράγιο»), δεν λειτουργεί πλέον.
• Δημητρίου Μπούφη (δίπλα στο εστιατόριο «Λιοτρίβι»). Σε λειτουργία.
• Ηλία Σκλιά (δίπλα στο οίκημα Γκότση), δεν λειτουργεί πλέον.
• Παναγιώτη Θεοδ. Μπέλεση (στην Μπάλτιζα). Σε λειτουργία.
• Παναγιώτη Μιχ. Μπέλεση (στην Μπάλτιζα). Σε λειτουργία.
• Βασίλη Δελημήτρου (στο δρόμο προς την Αρμάτα). Σε λειτουργία.
• Νικολάου Καλογιάννη (μετά του Δελημήτρου). Σε λειτουργία.
• Παντελή Κορακή (στο δρόμο προς την Αρμάτα). Σε λειτουργία.
• Ιωάννη Κλείσα (κάτω από την Αρμάτα). Σε λειτουργία.
• Νεκτάριου Κλείσα (μετά του Ιωάννη Κλείσα, στο μώλο της Παναγίας Αρμάτας). Σε λειτουργία.

φωτό:Η Αργώ
Στάδια κατασκευής σκαριού
• Μελέτη της χρήσης και του σκοπού κατασκευής του
• Αγορά ξυλείας
• Κατασκευή ποδοστάματος, καρένας
• Τοποθέτηση των νομέων (στραβόξυλων)
• Κατασκευή και τοποθέτηση των στραγαλιών-σοτρόπι, των τσαπών (εξωτερικά μαδέρια), του καταστρώματος, του πετσώματος της κουβέρτας και της κουπαστής.
• Τέλος, τοποθέτηση της μηχανής, του τιμονιού και του καταρτιού.
Εργαλεία Καραβομαραγκών
Τα περισσότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ξυλοναυπηγοί είναι ειδικής κατασκευής.
• Σκεπάρνι
• Πλάνη
• Κορδέλα
• Σφιγκτήρας
• Σβουράκι
• Σέγα
• Βοδόνια
Σκέψεις και σχέδια για το μέλλον
Οι καραβομαραγκοί των Σπετσών έχουν από το 2012 ιδρύσει το δικό τους συλλογικό όργανο, το Σωματείο Προώθησης και Διάσωσης της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης Σπετσών «Αγαμέμνων», το όνομα του οποίου προέρχεται από το ιστορικό πολεμικό πλοίο «Αγαμέμνων» της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
Σκοπός και στόχος του σωματείου είναι η διαφύλαξη της ιστορικής και ναυτικής παράδοσης των Σπετσών καθώς και η διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Περισσότερα για το σωματείο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Σωματείο Προώθησης και Διάσωσης της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης Σπετσών «Αγαμέμνων».
Η δημιουργία θεματικού πάρκου στα παραδοσιακά καρνάγια των Σπετσών που θα λειτουργούν όλο το χρόνο και θα μπορούν να επισκέπτονται τουρίστες, μαθητές σχολείων και άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι ένα από τα σχέδια του σωματείου.
Επίσης, σε κάθε καρνάγιο να υπάρχει πληροφοριακό υλικό με την ιστορία του, τους τύπους και τα είδη των καραβιών και το βιογραφικό του καραβομαραγκού. Επίσης να εκθέτονται και να παρέχεται πληροφοριακό υλικό για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, τα διάφορα μέρη που συνθέτουν το ξύλινο σκαρί, τα στάδια κατασκευής του σκαριού, την ορολογία για την αρματωσιά, τα πανιά, τα σχοινιά και όλα τα ξάρτια τους κ.α.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου